



* عباس محرمی
به گزارش دیبا خبر، شربتهای اصیل سنتی خانگی و گیاهی هنوز هم در میان مردم از اهمیت خاصی در فصل تابستان برخوردار است و خانمهای خانه دار و کد بانو همچنان از مهمانان خود با شربت خاکشیر، سکنجبین(سرکه انگبین) یا تخم شربتی و امثال آن پذیرایی میکنند چون نوشیدن این نوع شربتها نشاطی تازه در فصل گرما به انسان میدهد.
یکی از مهمترین شربتهای قدیمی که در فصل تابستان برای همه آشنا میباشد، شربت آبلیمو است که جلوی گرمازدگی و عطش را میگیرد و مصرف آن در ماههای گرم و در مسافرتها، بسیار مناسب است و به بیشتر مزاجها حتی افراد سرد مزاج توصیه میگردد.
پایه اصلی این شربت خوشمزه و پر خاصیت لیموترش تازه است که به ازای یک لیوان آب یک عدد لیمو و یک قاشق عسل میباشد. که از خواص بی نظیر آن میتوان به پاکسازی عمومی بدن و کبد نام برد و برای افرادی که در حال شیمی درمانی هستند بسیار مفید میباشد و مقدار مصرف توصیه شده آن برای عموم روزی تا سه لیوان میباشد.
شربت گلاب(جلاب) نیز از پرطرفدارترین شربتهای این فصل میباشد. گلاب خواص دارویی زیادی دارد، از آن جمله میتوان به ضد اسهال،ضد افسردگی، ضد التهاب، افزایشدهنده میل جنسی، ضد نفخ، مقوی قلب، مقوی معده و اشتهاآور بودن آن اشاره کرد.
ترکیبات این شربت به شرح ذیل میباشد.
نبات قهوه ای ۱ کیلو
گلاب ۳ کیلو
زعفران نیم مثقال
طرز تهیه شربت گلاب (جُلاب):
ابتدا نبات قهوه ای و گلاب را آرام بجوشانید و کف آن را بهتر است بگیرید و صاف نمایید تا اندازه بجوشانید که نصف شود. سپس زعفران را با مقداری گلاب حل کرده و سپس به نبات و گلاب اضافه کنید. شربت جلاب آماده است، موقع مصرف می توانید با آب سرد یا عرقیات مثل عرق بادرنجبویه یا هر عرق دلخواه و یا تخم ریحان، خاکشیر، تخم شربتی و غیره مخلوط نمود.
شربت بیدمشک نیز درفصل گرما از پرطرفدارترین شربتها میباشد که داری عطر و طعمی آشنا برای همه ایرانی ها میباشد و از خواص آن میتون به آرامبخش و خونساز بودن اشاره نمود و در تقویت قلب و گرمازدگی بسیار موثر میباشد که با ترکیب دلخواه عسل ، عرق بیدمشک و آب تهیه میگردد و در صورت تمایل میتوان تخمهای لعاب دهنه مثل خاکشیر و تخم شربتی هم به این شربتها اضافه نمود مشابه این شربت میتوان به شربتهای عرق بادرنجبویه ، عرق شاه اسپرم، عرق نعنا و … اشاره نمود و خواص تک تک آنها به مرور در سایت درج خواهد شد.
شربت خاکشیر از شربتهای مشهور فصل گرما میباشد و تقریباً برای همه آشنا بوده و اکثریت مردم به راحتی آنرا تهیه و مصرف مینمایند و در رفع عطش بسیار موثر میباشد.
طرز تهیه و خواص آن: ابتداخاکشیر با آب مخلوط و خاک و کاه آن را جدا کنید و به اصطلاح بشویید بعد به ازای هر لیوان آب یک قاشق مربا خوری خاکشیر به آب اضافه نمایید برای هر لیوان آب یک قاشق شکر قهوه ای و یا نصف قاشق عسل اضافه نمایید و مقداری گلاب یا عرق بادرنجبویه یا هر عرق دلخواه نیز اضافه نمایید بهتر است بعد از یک ساعت مصرف شود تا کمی لعابدار گردد به این شربت میتوان تخم ریحان یا تخم شربتی هم اضافه نمود .
از خواص مهم این شربت میتوان به قدرت پاکسازی آن اشاره نمود که باعث کاهش یبوست شده و باعث باز شدن رنگ رخصار میگردد و برای افراد دارای کبد چرب و جوش صورت بسیار مفید میباشد.
خاکشیر دارای اسیدهای چرب مانند اسید لینوئیک، لینولنیک و اسید استئاریک و چند اسید دیگر است، در این ماده گیاهی نوعی اسانس فرار نیز وجود دارد که دارای موادی است که قابلیت دفع سنگ کلیه را دارد، از خواص خاکشیر میتوان به رفع التهابهای زخمها و همچنین تببر بودن آن اشاره کرد، همچنین خاکشیر صدا را باز می کند و همچنین برای رفع التهاب های کلیه و از بین بردن کهیر نیز از این ماده استفاده می شود ، خاکشیر و تخم شربتی خاصیت مسهل و ملین داشته و مصرف آنها برای جلوگیری از یبوست که در تابستان شایع میشود، ضمن آنکه خاکشیر ماده بسیار مناسبی برای افرادی است که کبد گرم ( طبع گرم) دارند چراکه این ماده، خنککننده کبد است.
شربت تخم شربتی و تخم ریحان از شربتهای معروف ایرانی میباشد و دارای خواص مفیدی از جمله میتوان به ضد افسردگی آن اشاره نمود وقتی تخم شربتی داخل آب ریخته میشود، روی آن لایهای ژلهای تشکیل خواهد شد این ژله ها آب را در خود نگهداشته و به مرور جذب بدن میشود و موجب کاهش عطش میگردد.
از نوشیدنیهای دیگری که اغلب قدیمیها از آن استفاده میکنند شربت سکنجبین(سرکه انگبین) است. این شربت وطنی دارای طبیعت معتدل و کمی خنک بوده و تمام منافع سرکه را دارد و به صفرابر و سودابر مشهور است، هنگامی که شربت سکنجبین(سرکه انگبین) به همراه خیار رنده شده بنوشند تشنگی را به خوبی رفع مینماید.
سرکه انگبین به شاه داروی طب سنتی مشهور میباشد و در اغلب بیماریها توسط حکما تجویز میگردد و در بیماریهای کبدی و گوارشی بسیار نافع میباشد.
طرز تهیه سرکه انگبین:
یک لیوان سرکه طبیعی انگور یا سیب
دو لیوان عرق نعنا یا هر عرق معطر دلخواه
دو لیوان عسل
ابتدا سرکه و عرق نعنا را ۵ دقیقه آرام بجوشانید بعد از خنک شدن عسل را به آن اضافه نموده و در ظرف شیشه داخل یخچال نگهداری نموده و موقع مصرف سه الی ۵ برابر آب به آن اضافه نموده میل شود
در این فصل از میوه های آبدار مثل خربزه و هندوانه نیز نباید غافل شد و همچنین از گیلاس و آلبالو گرفته تا هلو و شلیل، انواع و اقسام میوههای خوشمزه در این فصل پرطراوت موجود است، میوهها سرشار از موادمغذی و آنتیاکسیدانها هستند که بهترین راه برای خنک ماندن در فصل گرما است، این میوهها مثل هندوانه حاوی مقدار انبوهی آب هستند که به حفظ آب بدن در دمای بالای هوای کمک میکنند. تعداد زیادی از سبزیجات نیز هستند که به پایین آوردن دمای بدن در گرما کمک میکنند. بهترین نمونههای آن خیار، تربچه، کاهو و سبزیهایی مثل اسفناچ و آروگولا و گیاهانی مثل نعناع است. همه اینها حاوی مقدار قابل توجهی آب هستند و میتوانند خون را رقیق کرده و به بدن برای آزاد کردن گرما کمک کنند.
* کارشناس و مشاور طب سنتی
آیدی تلگرام جهت مشاوره: salamatsara1 @
http://salamat-sara.com/