



به گزارش دیباخبر به نقل از ایکنا، برنامه رادیویی افق، عصر امروز، ششم خرداد با موضوع طرح ملی تلاوت شبابالرضا(ع) و رقابتهای شوق تلاوت، با دعوت میهمان حضوری حسین مقدمکیا، دبیر این طرح ملی و ارتباط تلفنی با دو موسسه مجری این طرح، همراه بود.
حسین مقدمکیا، دبیر طرح ملی تلاوت درباره پیشینه این طرح گفت: طی همفکری با کادر تخصصی از سال ۱۳۸۹ این طرح در مؤسسه صراط مشهد در قالب ایدهای مطرح شد و در سال ۹۰ به عنوان مدرسه عالی تلاوت، آغاز به کار کرد.
وی ادامه داد: با جلب مشارکت و همکاری معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از این طرح در بیستمین دوره نمایشگاه بینالمللی قرآن در قالب طرح ملی تلاوت رونمایی شد و سپس با همکاری مرکز قرآنی آستان قدس رضوی از سال ۸۸ تاکنون این طرح با عنوان طرح ملی تلاوت شباب الرضا(ع) فعالیتش را ادامه داده است.
مقدمکیا با اشاره به اینکه هدف اصلی این طرح، جامه عمل پوشاندن به منویات مقام معظم رهبری درباره انس با قرآن به ویژه در میان نسل جوان، رواج تلاوت قرآن برای فراگیری مضامین آیات و عبور از تلاوت برای رسیدن به حفظ، درک معانی و تدبر در آیات است، بیان کرد: این طرح به کتاب و استاد خاص و شاخصی متکی نیست و امکان اجرا در سراسر کشور، با هر شرایط را دارد، به طوری که اگر دوستان مجری و همکار، کتاب تعیین شده را آموزش ببینند، میتوانند این دورهها را برگزار کنند اما آغاز این طرح از سال ۹۱ با پنج استان و شهر چون سیستان و بلوچستان، اراک، تبریز، مشهد و … به صورت پایلوت آغاز شد و تاکنون ۱۱ دوره از این طرح در سراسر کشور اجرا شده است.
وی با اشاره به اینکه تربیت قاریان برای مساجد، محلات و محافل و کشف و پرورش قاریان نوجوان شاخص در سطح کشور مسلط به حفظ و مفاهیم از دیگر اهداف اجرای این طرح است، گفت: قاری نوجوان و جوان شرکتکننده در طرح، طی شش سال، حافظ ۱۰ جزء از مصحف شریف میشود و برای جذب حداکثری نسل جوان تلاوت تقلیدی و آزاد از پایههای اصلی طرح محسوب شد.
مقدمکیا با تأکید بر اینکه طرح در سه دوره دو ساله کوتاهمدت، میانمدت و طولانیمدت ارائه میشود، افزود: در عرض دو سال، مجموعاً شش ترم(هر چهار ماه، یک ترم) قرآنآموزان گام اول را طی میکنند و گلچینی از این قرآنآموزان وارد مرحله دوم، سطح استانی میشوند و سپس گلچینی از قرآنآموزان با عبور از این مرحله به سطح کشوری راه پیدا خواهند کرد.
اجرای طرح از سال ۹۱
وی در پاسخ به این سؤال که از سطح اول این طرح از سال ۹۱ تاکنون چند قرآنآموز همراهتان هستند، گفت: از دوره نخست این طرح، ۱۰۰ نفر هنوز همراه هستند و بیش از ۳۰ نفر به عنوان قاریان شاخص کشوری مطرح شدهاند. البته نگاه ما به این طرح مسابقهای نیست بلکه پرورش چهرههای شاخص است چنانکه قاری جوانی که تلاوت نخست دیدار نخبگان با مقام معظم رهبری در سال گذشته را عهدهدار بود، یکی از قرآنآموزان طرح بودند که اینک در جرگه دانشجویی نخبه میدرخشند و به دلیل خوشخوانی که داشتند، بدون رایزنی برای تلاوت این دیدار دعوت شدهاند. بنابراین نظرمان برای اجرای موفقتر طرح، جذب جوانان، ایجاد فضایی صمیمی، خوب و بانشاط برای ماندگاری دوساله در هر مرحله از طرح با زمینههای تلاوتی و پررنگتر کردن این جریان است.
مدیر مؤسسه صراط مشهد با اشاره به اینکه قرآنآموزان با شرکت در طرح، با گذشت قریب به سه ماه با فنون قرائت تقلیدی آشنا میشوند و میتوانند در محافل به اجرای برنامه بپردازند، حال آنکه در امر فراگیری ترتیل، محافلی برای اجرا و ارائه نیست، افزود: انس با قرآن، جذب نسل جوان و رشد آنها در مسیر قرآن برای ما مبارک است و در این زمینه تلاش میکنیم.
وی درباره جزئیات اجرای طرح، بیان کرد: طرح ملی تلاوت هفتهای دو روز، دو ساعته خارج از زمان مدارس اجرا میشود و از سال ۹۸ امکان برگزاری غیرحضوری (برخط و آنلاین) طرح نیز در کنار دوههای حضوری در موسسات مجری فراهم شده است.
آغاز ثبتنام دوازدهمین دوره طرح ملی تلاوت شبابالرضا(ع) از ۱۰ خرداد
مقدمکیا با اشاره به اینکه دو کتاب برای اجرای بهتر این طرح و ارائه محتوای دستهبندی شده با محوریت حفظ، تلاوت و مفاهیم تدوین شده که مبنای هر ترم است، تصریح کرد: سه سال طرح ملی تلاوت( از ۹۱ تا ۹۳) اجرا شد اما برای ارزیابی اهداف طرح و موفقیت کسب شده از فاز نخست طرح، طی همفکری، رقابتهایی با عنوان شوق تلاوت نامگذاری شد.
وی با تأکید بر اینکه هدف از رقابتهای شوق تلاوت، ارزیابی رشد آموزشی قرآنآموزان است، افزود: این رقابتها در سه مرحله استانی، نیمه نهایی(با هدف اجرا در مناطق تفریحی و سیاحتی چون ساری، قشم، کیش) و مرحله نهایی(در عتبات عالیات تا پیش از کرونا سال ۹۸) اجرا میشود که برگزیدگان طرح در قالب گروههایی به منظور اجرای محافل به کشورهای لبنان و سوریه و … اعزام میشوند.
مقدمکیا ضمن تشکر از ستاد اجرایی طرح ملی تلاوت، مؤسسات مجری در شهرستانها و استانها، معاونت قرآن و عترت ارشاد و مرکز قرآنی آستان قدس رضوی، گفت: ثبتنام در دوازدهمین دوره طرح ملی تلاوت شبابالرضا(ع) از ۱۰ خرداد از طریق سایت و درگاه ملی تلاوت ویژه دو گروه سنی پسران از ۸ تا ۱۵ سال و دختران از ۱۰ تا ۱۵ سال انجام میشود.
در ادامه ارتباط تلفنی با سعیدی، مدیر مؤسسه مهد رهروان ولایت اراک برقرار شد. وی با اشاره به اینکه طرح ملی تلاوت موجب برگزاری کلاسهای تخصصی قرآن برای نسل جوان و تربیت قاریان مقلد از اساتید جهان اسلام شد، گفت: مؤسسه مهد رهروان ولایت از همان سال ۹۱ تاکنون به منظور شناسایی نوجوانان مستعد و پرورش آنها در اجرای طرح همکاری داشته است.
سعیدی درباره نحوه شناسایی نوجوانان برای ورود به طرح، بیان کرد: با توجه به اینکه مؤسسه مهد رهروان در اراک شناخته شده است هم مراجعه کننده داریم و هم با مدیران مدارس، ارتباط برقرار کردیم و دانشآموزان را از این طریق با طرح آشنا میکنیم و دانشآموزان مستعد، شناسایی و وارد طرح میشوند.
وی ادامه داد: از ابتدای اجرای این طرح تاکنون، قریب به هزار قرآنآموز در طرح ملی تلاوت داشتیم که بعضاً نیز تبدیل به قاریان شاخص در سطح کشور شدهاند اما معتقدم از آنجا که طرح ملی تلاوت و مسابقات شوق تلاوت ویژه نوجوانان است باید از طرف آموزش و پرورش برای آشنایی دانشآموزان با طرح، شناسایی و ورود به طرح، برنامهریزی و همراهی دیده شود.
سعیدی، درباره دورههای مؤسسه مهد رهروان ولایت اراک، افزود: دورههای مختلف قرآنی در سوح مختلف از پیشدبستانی تا بزرگسالی در مؤسسه در حال برگزاری است.
سپس با کشاورزنیا، مدیر مؤسسه طاها بوشهر از دیگر مجریان این طرح در بوشهر، ارتباط تلفنی برقرار شد.
وی ضمن تأکید بر اینکه طرح فوق پتانسیل و ظرفیت خوبی در شناسایی قاریان نوجوان و پرورش آنها دارد، گفت: فعالیت مؤسسه طاها بوشهر با توجه به تصمیم تیمی متخصص و کارشناس در مؤسسه بر اساس سه گروه مخاطب قرآنآموزان، اولیا و مربیان برنامهریزی شده است.
کشاورزنیا ادامه داد: در حال حاضر نیز طرح آموزش نوین قرآن کریم «بشری» از سوی معاونت قرآن و عترت ارشاد با هدف اصلی ورود قرآن به خانهها اجرا میشود که با استقبال روبرو بوده است.
حسن ختام برنامه امروز افق ارتباط تلفنی با یکی از قرآنآموزان شرکت کننده در طرح ملی تلاوت شبابالرضا و حائز رتبه در رقابتهای اخیر شوق تلاوت به نام محمدسجاد سالاری ۱۲ ساله از مهد قرآن رهروان ولایت اراک بود که به صورت زنده فرازهایی از سوره مبارکه نبأ را به سبک عبدالباسط تلاوت کرد.
یادآور میشود، برنامه افق شنبهها، حوالی ساعت ۱۴:۲۵ به مدت ۴۰ دقیقه با اجرای کارشناسی جواد نصیری از شبکه رادیویی قرآن پخش میشود.